Maszyna do lodu nie jest czymś, co każdy posiada w kuchennym asortymencie. Mogłoby się wydawać, że przyda się tylko w gorące lato, a w zimę będzie jedynie zbierać kurz. Można się zastanawiać, po co ogóle mieć maszynkę do lodu w swojej kuchni? W jakich sytuacjach nas uratuje?
Szybkość i niezawodność kostkarki
Wodę na lód można mrozić na specjalnych tackach bądź w woreczkach do lodu. Czasem jednak zdarzy się zapomnieć o włożeniu tacki bądź kupieniu woreczków, kiedy się skończą. Kiedy w domu mieszka więcej niż jedna osoba, lód się, po prostu, zużywa. W lato orzeźwiające jest wrzucenie go nie tylko do koktajli, ale nawet do wody. Kostkarka do lodu pozbawi problemu brakującego lodu.
Silikonowej tacki nie trzeba kupować, ale trzeba poczekać, aż woda zamarznie. Maszynka do lodu zapewni lód zdecydowanie szybciej i sprawniej. Docenimy to zwłaszcza mając gości, gdy lód się skończy. Nie ma nic gorszego niż powiedzenie gościom, że już nie ma lodu, będzie za kilka godzin, jak się zmrozi. Kostkarka do lodu pozwoli na uniknięcie tego rodzaju sytuacji.
Zima – co zrobić z kostkarką? W jaki sposób ją przechowywać?
Zimy w Polsce są chłodne i raczej nie ma potrzeby dodawania do napojów lodu. Wręcz przeciwnie, wtedy sięgamy po herbaty i gorącą czekoladę. Maszynkę do lodu, w zimniejsze miesiące, wystarczy schować. Nie jest to sprzęt, który po roku się niszczy czy psuje – wystarczy nam on na wiele lat, wiele letnich sezonów. Jest to wydatek jednorazowy.
Maszynę do lodu najlepiej będzie przechowywać w suchym miejscu. Zapakujmy ją w opakowanie, w którym była, gdy ją kupowaliśmy. Zminimalizuje to ryzyko jej zniszczenia lub porysowania. Chrońmy ją też przed dziećmi oraz zwierzętami domowymi, np. ustawiając ją na wysokiej półce czy na strychu, gdzie dziecko nie zagląda. Przechowywana w taki sposób nie zniszczy się przez wiele lat!
Więcej na: sklep Technica