W kuchniach wykorzystuje się bardzo dużą ilość różnych naczyń, garnków i akcesoriów. Wyposażenie takie pozwala w wygodny sposób przyrządzać smaczne potrawy i eksperymentować z daniami z całego świata. Im więcej różnorodnych rozwiązań w kuchni, tym większe możliwości podczas gotowania czy pieczenia. Elementy wyposażenia powinny być wysokiej jakości, na przykład patelnie – wtedy posłużą dużo dłużej niż te niedrogie.
Patelnia niejedno ma imię
W kuchniach wykorzystuje się patelnie o różnych rozmiarach i kształtach. Są one przeznaczane głównie do smażenia potraw, ale nie jest to jedyna metoda przygotowania dań z użyciem patelni. Inne sposoby to duszenie lub nawet gotowanie na parze. Niewielkie, okrągłe patelnie przydają się np. do robienia omletów lub naleśników w stylu amerykańskim (pancakes). Większe można wykorzystać do przysmażania składowych na potrawy. Te duże będą idealne do usmażenia kotletów czy steków na obiad. Istotna jest też głębokość. Na płaskich smaży się wymagające tego dania i składniki. Głębokie mogą przydać się do duszenia lub gotowania na parze.
Patelnie w kuchniach profesjonalnych
Kucharze w restauracjach lub innych punktach gastronomicznych wykorzystują profesjonalne patelnie. Charakteryzuje je podwyższona jakość i specjalna powłoka wyścielająca dno, do której nie przywierają składniki potrawy. Patelnia gastronomiczna bywa często dużo większa, co przy wyższej jakości wykonania nie stanowi problemu i zapewnia wysoką wydajność (na takiej patelni mieści się podwójna porcja potrawy). Wybór profesjonalnych patelni w sklepach jest bardzo duży, ale powinny to być specjalne sklepy. Można też wykorzystać możliwość zamówienia przez internet. W hurtowniach zaopatrujących kuchnie w restauracjach czy knajpach występuje szeroki wybór patelni gastronomicznych odpowiednich do przyrządzania potraw każdego rodzaju.